Keuze hulp basissation

Keuzehulp basisstation

Wij weten als geen ander dat de keuze voor het basisstation of controller erg lastig is. Ieder basisstation doet vrijwel hetzelfde maar toch met een aantal grote en belangrijke verschillen. Op deze pagina proberen wij u te helpen om een goede keuze te maken.

Wat doet het basisstation?

Het basisstation, ook wel controller of gateway genoemd, is als het ware het hart van je slimme huis. Vanuit het basisstation worden alle sensoren, lampen, radiator knoppen aangestuurd. Tevens kunt u op het basisstations bepaalde acties ‘programmeren’. Op die manier kunt u bijvoorbeeld het licht aan laten gaan zodra er een bewegingsmelder af gaat. Ook maakt het basisstation het mogelijk om u huis te besturen als u op vakantie bent of op het werk zit.

Type basisstations

Athom Homey

 

 

Grofweg zijn er zijn twee type basisstations te onderscheiden. Namelijk basisstations die kant en klaar zijn of basisstations die je zelf kunt maken. De kant en klare basisstations zijn het meest toegankelijk en behoeven meestal enkel een stopcontact. Als je zelf een basisstation wilt maken kan dat bijvoorbeeld op basis van een Raspberry Pi waar je met speciale USB sticks een zender/ontvanger van kunt maken.

De kant en klare basisstations zijn duurder maar ook veel gemakkelijker, wij raden dan ook de beginner aan om voor een dergelijk systeem te gaan.

Naast de twee type basisstations zit er ook nog een verschil in het type zender wat deze stations ondersteunen. Doorgaans zijn er de volgende zenders:

Type zenders op populariteit

Z-Wave
90%
Zigbee
80%
WiFi
70%
433Mhz
70%
Bluetooth
60%
Infrarood
50%

Welk protocol?

Z-Wave en Zigbee

Dit zijn de meest populaire protocollen voor domotica oplossingen. Beide protocollen ondersteunen zogeheten mesh technologie. Dat houdt in dat alle modules met elkaar zijn verbonden. Zodoende heb je in principe vrijwel geen last van problemen met het bereik. Het signaal wordt bijvoorbeeld vanuit het basisstation op de zolder via de lamp op de 1e verdieping doorgestuurd naar het stopcontact in de woonkamer. Over het algemeen zijn deze modules wel iets prijziger maar het is een absolute aanrader als je een stabiel domotica systeem wilt realiseren.

433Mhz

De modules met 433Mhz protocol zijn over het algemeen veel goedkoper dan Z-Wave of Zigbee modules. Dit protocol kent dan ook een aantal nadelen. Zo is het een one-way communicatielijn waardoor het basisstation alleen kan zenden maar niks kan ontvangen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld de status van een sensor niet ophalen. Voor bijvoorbeeld wandschakelaars (klik-aan-klik-uit) is dit uitermate geschikt maar voor verlichting totaal niet. Tevens reikt het 433Mhz signaal niet erg ver. Van de zolder naar de woonkamer is dan ook vrijwel niet haalbaar.

De andere

TD Comfort spreekt graag over “de andere” als het gaat om een ander type zender dan Z-Wave of Zigbee. Bluetooth en Infrarood hebben namelijk zeer specifieke doeleinden, denk daarbij aan je multimedia setup bijvoorbeeld. Wanneer het gaat om de lampen, sensoren en radiator knoppen raden wij absoluut Z-Wave aan. In het bijzonder wanneer je een grotere Domotica oplossing wilt maken. Wil je een enkele lamp automatiseren is vaak 433Mhz voldoende

De keuze

TD Comfort heeft twee grote favorieten geselecteerd. Namelijk de Fibaro Home Centers en de Athom Homey. Beide basisstations zijn veelzijdig in te zetten en kunnen een gemiddeld domotica systeem makkelijk aan. De Athom Homey heeft als extra voordeel dat er veel ontwikkelaars gratis plugins voor ontwikkelen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld ook Buienradar of Action stopcontacten koppelen aan je domotica systeem. Bovendien is de user interface erg gebruiksvriendelijk.

Op de categoriepagina van de basisstations vindt je alle basisstations die wij in het assortiment hebben.

Toegevoegd aan de winkelwagen:

De waardering van www.tdcomfort.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.0/10 gebaseerd op 40 reviews.